Filà d'Espanyoletos

És la filà més moderna de les nou que componen actualment les Festes de Moros i Cristians de Bocairent. Es va fundar l’any 1903 i provenia de Antigua Española, que al seu torn venia de la filà de Tomasines. Sempre s’ha afirmat que l’ordre actual de participació en la festa va ser conformat segons l’antiguitat de les ‘filaes’, i que és un privilegi que es manté hui dia. Si acceptem la teoria que cada filà va heretar els privilegis de les ‘filaes’ que les precediren, se sustentaria la idea que els Espanyoletos, a pesar de ser l’última incorporació, són els més antics. També se suposa que van heretar tots els privilegis de les companyies anteriors, com la capitania de bàndol, per exemple.


 

Pel que fa a la indumentària, podem dir que és la que té un aspecte més recreacionista de les nou ‘filaes’ de Bocairent, ja que és la més recent i l’única dissenyada en el segle XX, i està basada en la figura de José de Ribera, pintor conegut com “El Espanyoleto” de Xàtiva. Per tant, és l’única filà que -a pesar dels seus vius colors- s’assembla, per vocació, a la indumentària del segle XVII.



Com a trets característics dels Espanyoletos, destaca que són portadors del guió de Sant Blai a la processó del dia del Patró, que ostenten la “capitania de bàndol” i que porten Ambaixador. Abans portarien també una “rodella” vestida d’àngel, si atenem a la informació històrica que arriba fins els nostres dies, però aquesta figura s’ha perdut en les Festes modernes. Els seus càrrecs, com també els de l’Antiga Española, vestien diferent de la resta, probablement amb roba llogada a la roberia “Casa Insa” de València. Hem pogut saber que eren llogats com a vestits de romans, i encara que no apareix a la documentació que hem consultat a quina filà anaven destinats, sí que es pot apreciar que els antics trages de la Filà d’Espanyoletos reservats per al capità, alferes i ambaixador, són certament similars als vestits de romans de Setmana Santa que llogava la roberia. Aquesta indumentària va estar utilitzada per l’ambaixador José Asensio Momparler durant els 50 anys (1959-2009) en què va desenvolupar aquest paper. El que intuïm és que els càrrecs llogarien indumentària especial fins que la van confeccionar i utilitzar fins l’expansió de les festes, al voltant dels anys 50 i 60 del segle passat.

La “cançoneta” típica de la filà és el Pasodoble de los Nardos, que pertany a la sarsuela de Las Leandras, nom amb què es coneix a Bocairent. Els Espanyoletos, com altres ‘filaes’ del bàndol cristià, realitza “variacions” a l’Entrà, una sèrie de moviments que s’efectuen al ritme de la música sense perdre el pas.